Home Fotomaatjes Karin & Brigitte

Fotomaatjes Karin & Brigitte

 

Fotomaatjes Karin & Brigitte

 

Helaas zit het er nog steeds niet in dat we de DDN-fotodagen weer kunnen oppakken, echt jammer, want die dagen zijn telkens zo gezellig en het is iedere keer weer zó leuk om te zien hoe elke fotograaf bij eenzelfde onderwerp op zijn/haar eigen manier te werk gaat, met telkens verrassend verschillende resultaten!

Gelukkig kun je wel met je fotomaatje op stap en ook dan zal je vaak thuiskomen met ieder geheel verschillende foto’s. Het lijkt ons erg leuk als jullie zulke foto’s eens met ons willen delen.

Kies tijdens zo'n uitstapje eens bewust een paar onderwerpen die je elk op je eigen wijze fotografeert. Vooral niet spieken bij elkaar!

Steek daarna de koppen bij elkaar, wel op 1,5 meter of online natuurlijk,  en stuur ons vervolgens jullie verschillende resultaten met daarbij een korte toelichting. We publiceren deze dan in een mooi en verrassend artikel op onze site.

Lijkt het jou leuk om deze uitdaging eens aan te gaan? Plan dan een mooi uitstapje met je fotomaatje en leef je uit! 

Neem wel even contact met ons op, we geven je dan nog wat nadere informatie zodat we er samen iets heel moois van kunnen maken.

Om te laten zien wat de bedoeling is gingen fotomaatjes Karin Verbrugge en Brigitte van Krimpen samen naar de Loonse en Drunense Duinen:

 

  1. Karin

 Hier heb ik gekozen voor een panorama-uitsnede om de weidsheid te kunnen ervaren en als het ware zelf in de mist te staan. Er zit een zekere diepte in de foto: de boomstam scherp op de voorgrond en de mist die steeds intenser wordt naarmate de bomen verder staan.

 

 

  1. Brigitte

 Gemaakt op een mistige ochtend waardoor alleen de grote details zichtbaar waren in het hele gebied. De bomen kwamen hierdoor bijzonder goed tot hun recht doordat alle storende kleine factoren in de achtergrond verdoezeld werden. Bewust gekozen voor een lichte uitvoering daar lichte beelden gewoon bij mij horen, ondanks dat ik vaak genoeg tracht een dark mood te schieten.

 

 

2. Karin

 Het was hier een mooie mistige ochtend waardoor de achtergrond in het niets verdween en het accent op de kale bomen en de voorgrond kwam te liggen. Ik wilde de fraaie gelaagdheid van het landschap hier accentueren. De indruk wordt gewekt alsof er brand geweest is, maar het is een natuurlijk winterlandschap. De panorama-uitsnede geeft de beleving van weidsheid zoals je die ook ervaart wanneer je er daadwerkelijk staat.

 

 

2. Brigitte

 Het gebied de Loonse en Drunense duinen wordt niet voor niets de 'Brabantse Sahara' genoemd. Zeer koude nachten worden afgewisseld met bloedhete dagen op het zand. Deze opname is vroeg in de ochtend en door een high key opname te maken heb ik getracht om beide uitersten in één beeld te vangen. De omzetting naar een zwart/wit beeld met een koele wit balans was daarbij voor mij een logische.

 

 

3. Karin

 Het doel was om ’s morgens bij de eerste zonnestralen en dauw het ruig haarmos, dat zo kenmerkend is voor de Loonse en Drunense duinen, met bokeh te kunnen fotograferen. Ik heb hier een 105mm macrolens gebruikt. Door de zon en de dauw werden de rood/oranje kleuren van het mos nog intenser. En je ziet de reflectie van het mos in de bokehcirkels terugkomen.

 

 

3. Brigitte

 Ruig haarmos, voor mij een must om minstens 1 x per jaar naar dit gebied te gaan. Dit jaar is het slecht gesteld met het mos, waarschijnlijk door de droogte  en hitte van vorig jaar. Maar aan een klein polletje heb je al genoeg als macrofotograaf. Hier heb ik geprobeerd de prachtige ochtend net na zonsopkomst te “vangen” in de bokehbollen van de vintage lens Meyer Görlitz Oreston. Een objectief dat bij volle opening (f/1.8) een heel gaaf bokeh en fraai zacht beeld geeft. 50 mm met gebruik van een 8 mm tussenring.

 

 

4. Karin

 Hier wilde ik de opvallende, lipstickroze vruchtlichamen, groeiend op de rand van het bekermos, goed dichtbij vastleggen. Dus heb ik hiervoor de macrolens 105mm gebruikt. Het is niet echt een sfeerfoto, waar ik meestal naar op zoek ben, maar het ging mij er hier echt om, om het wat bizarre van deze groeiwijze goed in beeld te brengen.

 

 

4. Brigitte

 Bekermos, elk jaar weer een nieuwe poging en tot nu toe niet meer dan drukke registratie foto’s. Maar dit jaar is het me gelukt om meer dan dat te maken. Bewust gekozen om het mos een understudy in het minilandschap van de vroege zonsopkomst te laten zijn. Dit in combinatie met het sterretjes- en ruig haarmos die als onscherpe figuranten fungeren in dit beeld. Gemaakt met een 100 mm Canon macro objectief bij volle opening van f/2.8 in combinatie met een 8 mm tussenring.

 

 

5. Karin

 Ik wilde graag het hagedisspoor laten zien in zijn natuurlijke omgeving. De harde schaduwen en het buntgras zijn typerend voor dit gebied. De omzet naar zwart wit was voor mij een logische, om het beeld een grafische uitstraling te geven zodat alle aandacht naar de details gaat.

 

 

5. Brigitte

  Ik wilde graag het spoor (ik denk een Zandhagedis) in zijn perfectie met alle details weergeven, vandaar dat ik gekozen heb voor een lichte telelens (fullframe 94 mm) en een klein diafragma (f/ 14) om alle details scherp te krijgen. Ik heb gekozen voor een plek op het zand waar geen andere details aanwezig waren op het zand dan het hagedis spoor. Hierdoor ontstaat een clean beeld waardoor alle aandacht naar het spoor gaat.

 

Hebben we jou en je fotomaatje kunnen inspireren? Krijgen jullie zin in deze uitdaging?

  Plan dan een mooi uitstapje met je fotomaatje en leef je uit!  In deze pdf vind je alle informatie:

Informatie deelname Fotomaatjes

 

 

 

Reacties

  1. Wat leuk om deze verschillende benaderingen te zien!

    BIj de foto's 1 en 2 kiest Karin telkens voor een wijd beeld terwijl Brigitte inzoomt op een detail. Beide mogelijkheden leveren mooie foto's op, een goed idee om zelf mee te variëren.

    De foto's 3 van het haarmos komen redelijk met elkaar overeen qua licht en sfeer, maar het is mooi om hier duidelijk te kunnen zien dat de vintage lens van Brigitte een heel ander soort bokeh geeft.

    BIj de foto van het Bekermos (4) valt als eerste het verschil in licht op, koel versus warm, beide varianten zijn prachtig en tonen hoe je in het veld met licht kunt spelen en eindeloos kunt variëren,

    Bij 5. is natuurlijk kleur en Z/W een groot verschil in benadering, maar ook de compositie en het wel/niet gras meenemen in het beeld maakt grote verschillen. Gaaf gezien trouwens dat spoor!

    Het lijkt me superleuk om ook eens op deze manier met een fotomaatje op stap te gaan!

  2. Ik ben benieuwd wie de volgende fotomaatjes zullen zijn. Ik vond het echt ontzettend leuk en heel inspirerend om deze uitdaging samen met Karin aan te gaan. Het is zo gaaf om te zien dat je op dezelfde plek staat en dan toch met zulke verschillende foto's thuiskomt. Niet alleen het fotograferen zelf, maar ook het nabewerken en de uiteindelijke selectie van je beelden geven je fotografie een nieuwe boost. En als je dan uiteindelijk je werk zo fijn gepresenteerd ziet, dan kan je daar natuurlijk alleen maar trots op zijn.

  3. Wat een leuk idee!!!
    En wat hebben jullie er iets moois van gemaakt.
    Prachtige beelden...zelfde onderwerpen ...verschillende benadering.
    Heel leuk om te zien/te lezen!!

    groeten,
    Annie

  4. Wat een ontzettend leuk idee! Zodra ik mijn staaroperaties achter de rug heb, ga ik dit ook eens doen met mijn fotomaatje.
    Leuk om te zien de verschillende beweegredenen om een bepaalde foto te maken van het zelfde onderwerp/gebied.
    Zeker inspirerend.

    groetjes Tineke

Geef een reactie